رده بررسی اوراق سلف موازی تمام سکه چیست؟ راهنمای کامل خرید، سود و شرایط اوراق سکه

اوراق سلف موازی تمام سکه چیست؟ راهنمای کامل خرید، سود و شرایط اوراق سکه

بازار طلا و سکه در کشورمان یکی از مهم‌ترین بازارهای مورد توجه سرمایه‌گذاران است؛ اما خرید سکه فیزیکی همیشه برای همه افراد گزینه مناسبی نیست. نگهداری سکه، ریسک سرقت، هزینه معامله و اختلاف قیمت خرید و فروش از جمله مسائلی است که سرمایه‌گذاران با آن مواجه هستند. حالا بانک مرکزی با معرفی یک ابزار مالی جدید، مسیر دیگری را برای سرمایه‌گذاری در سکه ایجاد کرده است: اوراق سلف موازی استاندارد تمام سکه.

بانک مرکزی اعلام کرده است که برای نخستین‌بار این اوراق از ۱۸ شهریور ۱۴۰۵ در بورس کالای ایران عرضه می‌شوند. در مرحله نخست، معادل ۱۰۰ هزار قطعه سکه تمام بهار آزادی در قالب این اوراق عرضه خواهد شد و سررسید اوراق نیز سه ماهه است.

اما اوراق سلف موازی تمام سکه دقیقاً چیست؟ چه تفاوتی با خرید مستقیم سکه دارد؟ آیا سود آن واقعاً ۷ درصد است؟ چگونه می‌توان آن را خرید؟ در پایان سه ماه چه اتفاقی برای سرمایه شما می‌افتد؟ در این مطلب از رده همه این موارد را بررسی می‌کنیم.

اوراق سلف موازی تمام سکه چیست؟

اوراق سلف موازی استاندارد تمام سکه یک ابزار مالی است که به سرمایه‌گذار امکان می‌دهد به جای خرید و نگهداری مستقیم سکه، ارزش یک سکه تمام را در قالب یک اوراق بهادار معامله‌شونده در بورس کالا خریداری کند.

در این روش، خریدار در زمان عرضه اوراق، مبلغ مورد نیاز را پرداخت می‌کند و اوراقی را در اختیار می‌گیرد که دارایی پایه آن سکه تمام است. اوراق سررسید مشخصی دارد و در پایان دوره، دارنده می‌تواند مطابق شرایط اعلام‌شده از مزایای آن استفاده کند.

بانک مرکزی اعلام کرده است که نخستین مرحله این طرح با سررسید سه‌ماهه انجام می‌شود. به این معنا که اوراق در شهریور ۱۴۰۵ عرضه شده و دوره آن سه ماه خواهد بود.

بنابراین نباید این اوراق را صرفاً یک «سکه کاغذی» دانست. این ابزار در واقع یک قرارداد مالی استانداردشده در بازار سرمایه است که به سکه به‌عنوان دارایی پایه متصل است.

چرا بانک مرکزی اوراق سلف سکه منتشر کرده است؟

انتشار این اوراق صرفاً با هدف ایجاد یک روش جدید برای خرید طلا انجام نشده است. بانک مرکزی اعلام کرده که این ابزار با هدف توسعه ابزارهای مالی، فراهم کردن امکان سرمایه‌گذاری در بازار طلا و کنترل نقدینگی طراحی شده است.

در واقع، بانک مرکزی به جای این که تمام تقاضای سرمایه‌گذاری برای طلا مستقیماً به بازار فیزیکی سکه وارد شود، یک ابزار مالی در بازار سرمایه ایجاد کرده است.

این موضوع می‌تواند چند نتیجه داشته باشد. نخست اینکه بخشی از تقاضای سرمایه‌گذاری طلا به بازار سرمایه منتقل می‌شود. دوم اینکه افراد می‌توانند بدون نگهداری فیزیکی سکه، در ارزش آن سرمایه‌گذاری کنند. سوم اینکه اوراق قابلیت معامله دارد و سرمایه‌گذار الزاماً مجبور نیست تا سررسید سه‌ماهه صبر کند.

مشخصات اوراق سلف موازی تمام سکه

مهم‌ترین اطلاعات اعلام‌شده درباره مرحله نخست این اوراق عبارت است از:

 

ویژگی

جزئیات

نوع ابزار

اوراق سلف موازی استاندارد

دارایی پایه

سکه تمام بهار آزادی

عرضه‌کننده

بانک مرکزی

محل عرضه

بورس کالای ایران

حجم مرحله نخست

۱۰۰ هزار قطعه سکه

تاریخ آغاز عرضه

۱۸ شهریور ۱۴۰۵

سررسید

سه ماه

حداقل بازدهی اعلام‌شده

۷ درصد

امکان معامله قبل از سررسید

دارد

امکان دریافت فیزیکی سکه

مطابق شرایط اعلام‌شده

 

جزئیات مربوط به قیمت عرضه و سایر شرایط اجرایی قرار است از سوی بانک مرکزی و بورس کالای ایران اعلام شود.

سود ۷ درصدی اوراق سلف سکه چگونه محاسبه می‌شود؟

یکی از مهم‌ترین بخش‌های این طرح، حداقل بازدهی ۷ درصدی است. اما یک نکته مهم وجود دارد: نباید این عبارت را با «سود ماهانه ۷ درصد» یا حتی «سود قطعی ۷ درصد بدون توجه به شرایط» اشتباه گرفت.

طبق اعلام بانک مرکزی، دارنده اوراق در سررسید می‌تواند از اختیار فروش استفاده کند و اوراق خود را با قیمتی معادل ۷ درصد بیشتر از قیمت کشف‌شده در روز انتشار به فروش برساند.

به عنوان مثال، فرض کنید قیمت مبنای یک اوراق در روز انتشار ۲۰۰ میلیون تومان باشد. اگر در سررسید از اختیار فروش استفاده شود، قیمت مبنای تسویه این اختیار برابر خواهد بود با:

۲۰۰ میلیون تومان × ۱٫۰۷ = ۲۱۴ میلیون تومان

 

در این حالت، حداقل بازدهی نسبت به قیمت مبنای روز انتشار ۱۴ میلیون تومان خواهد بود.

البته این مثال صرفاً برای توضیح سازوکار است و قیمت ۲۰۰ میلیون تومان قیمت واقعی عرضه نیست.

اگر قیمت سکه بیشتر از ۷ درصد رشد کند چه می‌شود؟

این بخش یکی از جذاب‌ترین ویژگی‌های اوراق سلف سکه است. ۷ درصد در واقع به‌عنوان حداقل بازدهی مطرح شده است، نه اینکه الزاماً سقف سود سرمایه‌گذار باشد. اگر ارزش سکه در زمان سررسید بیشتر از سطحی باشد که اختیار فروش ۷ درصدی ایجاد می‌کند، دارنده اوراق می‌تواند مطابق شرایط نهایی تسویه، از ارزش بالاتر دارایی پایه بهره‌مند شود.

به عنوان مثال، فرض کنید قیمت مبنای خرید ۲۰۰ میلیون تومان باشد. اگر ارزش سکه در سررسید به ۲۳۰ میلیون تومان برسد، رشد ارزش سکه حدود ۱۵ درصد خواهد بود. در چنین شرایطی، منطقی نیست که سرمایه‌گذار صرفاً به بازدهی تضمین‌شده ۷ درصد محدود شود؛ بلکه ساختار اوراق امکان بهره‌مندی از ارزش سکه را نیز در نظر گرفته است. به همین دلیل، این ابزار را می‌توان ترکیبی از مواجهه با بازار سکه و وجود یک کف بازدهی دانست.

البته جزئیات دقیق تسویه در سررسید باید مطابق اطلاعیه رسمی عرضه و مشخصات قرارداد ملاک عمل قرار گیرد.

آیا ۷ درصد سود برای سه ماه است؟

بله، دوره این اوراق سه ماهه است و بازدهی ۷ درصدی اعلام‌شده مربوط به همین دوره است، نه یک سود سالانه ۷ درصدی.

به زبان ساده، اگر سرمایه‌گذار اوراق را تا سررسید نگه دارد و از اختیار فروش با بازدهی تضمین‌شده استفاده کند، بازدهی مبنای این اختیار نسبت به قیمت روز انتشار ۷ درصد خواهد بود.

بنابراین مقایسه مستقیم این عدد با نرخ سود سالانه سپرده بانکی یا صندوق درآمد ثابت گمراه‌کننده خواهد بود؛ چون مدت سرمایه‌گذاری در اینجا سه ماه است.

اوراق سلف سکه را چگونه بخریم؟

خرید این اوراق از مسیر بورس کالای ایران انجام می‌شود. بنابراین برخلاف خرید سکه از طلافروشی یا صرافی، سرمایه‌گذار با یک ابزار بازار سرمایه مواجه است.

برای خرید، سرمایه‌گذار باید امکان معامله در بازار سرمایه و دسترسی به معاملات مربوط به بورس کالا را داشته باشد. با این حال، نحوه دقیق ثبت سفارش، نماد معاملاتی، حداقل تعداد خرید، ساعت معاملات و سایر جزئیات اجرایی باید از اطلاعیه رسمی بورس کالا در زمان عرضه بررسی شود.

آیا برای خرید اوراق سلف سکه به کد بورسی نیاز داریم؟

خرید این اوراق از مسیر بازار سرمایه انجام می‌شود و سرمایه‌گذار باید الزامات مربوط به معاملات بورس کالا را رعایت کند.

جزئیات اینکه سفارش خرید دقیقاً از چه مسیری ثبت شود و چه محدودیت‌هایی برای اشخاص حقیقی وجود داشته باشد، باید از اطلاعیه رسمی عرضه مشخص شود.

بنابراین افرادی که قصد خرید دارند بهتر است قبل از روز عرضه، اطلاعیه رسمی بورس کالا را بررسی کنند و صرفاً بر اساس مطالب منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی اقدام نکنند.

آیا می‌توان اوراق سلف سکه را قبل از سررسید فروخت؟

بله. یکی از مزیت‌های مهم این ابزار، امکان فروش اوراق پیش از سررسید است. دارندگان اوراق می‌توانند پیش از پایان دوره سه‌ماهه، اوراق خود را در بازار معامله کنند. در این حالت دیگر لازم نیست سرمایه‌گذار تا سررسید صبر کند.

البته قیمت فروش قبل از سررسید لزوماً برابر با قیمت سکه در بازار فیزیکی نیست و به شرایط معاملات خود اوراق، قیمت دارایی پایه، زمان باقی‌مانده تا سررسید و عرضه و تقاضا بستگی دارد. بنابراین «قابلیت فروش قبل از سررسید» به معنای تضمین فروش در هر قیمت و هر زمان نیست.

در سررسید چه اتفاقی می‌افتد؟

در پایان دوره سه‌ماهه، دارنده اوراق در چارچوب شرایط تعیین‌شده برای این ابزار، با یک تصمیم مهم روبه‌رو می‌شود. به‌طور کلی، ساختار اعلام‌شده دو مسیر را پیش‌بینی کرده است:

مسیر اول: دریافت سکه

دارنده اوراق می‌تواند مطابق شرایط تسویه، برای دریافت فیزیکی سکه اقدام کند.

مسیر دوم: استفاده از اختیار فروش

دارنده می‌تواند از اختیار فروش استفاده کند و اوراق را با قیمت معادل قیمت مبنای انتشار به‌علاوه ۷ درصد به فروش برساند.

بنابراین سرمایه‌گذار الزاماً برای تبدیل سرمایه خود به سکه فیزیکی در سررسید مجبور نیست سکه دریافت کند.

تفاوت اوراق سلف سکه با خرید سکه فیزیکی چیست؟

خرید سکه فیزیکی ساده و قابل فهم است: پول پرداخت می‌کنید، سکه را تحویل می‌گیرید و مالک یک دارایی فیزیکی می‌شوید. اما در اوراق سلف، مالک یک اوراق بهادار مرتبط با سکه هستید.

در خرید فیزیکی باید موضوعاتی مانند نگهداری، امنیت، اصالت، هزینه خرید و فروش و حباب سکه را در نظر بگیرید. در مقابل، اوراق سلف از مسیر بازار سرمایه معامله می‌شود و امکان فروش قبل از سررسید دارد.

از طرف دیگر، سکه فیزیکی در اختیار شماست و نیازی به حساب بورسی و سازوکار تسویه بازار سرمایه ندارد.

بنابراین نمی‌توان گفت یکی همیشه بهتر از دیگری است. انتخاب میان این دو به هدف، افق سرمایه‌گذاری، نیاز به نقدشوندگی و میزان تمایل فرد به نگهداری دارایی فیزیکی بستگی دارد.

تفاوت اوراق سلف سکه با صندوق طلا چیست؟

صندوق‌های طلا نیز یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بازار طلا هستند، اما ساختار آن‌ها با اوراق سلف سکه تفاوت دارد.

در صندوق طلا، سرمایه‌گذار واحدهای صندوق را خریداری می‌کند و ارزش واحدها تحت تأثیر عملکرد دارایی‌های صندوق و قیمت طلا قرار می‌گیرد.

اما در اوراق سلف موازی تمام سکه، دارایی پایه سکه تمام بهار آزادی است و ساختار قرارداد، سررسید مشخص سه‌ماهه و اختیار فروش با حداقل بازدهی ۷ درصد دارد.

بنابراین اگر فردی می‌خواهد سرمایه‌گذاری خود را برای مدت طولانی‌تر و به شکل تدریجی انجام دهد، صندوق طلا می‌تواند ابزار متفاوتی باشد؛ در حالی که اوراق سلف سکه برای دوره مشخص سه‌ماهه طراحی شده است.

آیا اوراق سلف سکه همان پیش‌فروش سکه است؟

از نظر اقتصادی شباهت‌هایی میان این دو وجود دارد، چون در هر دو حالت فرد در زمان حال برای دریافت ارزش یا خودِ سکه در آینده اقدام می‌کند.

اما اوراق سلف موازی استاندارد یک ابزار بازار سرمایه است و در بورس کالا معامله می‌شود. بنابراین نمی‌توان آن را صرفاً معادل پیش‌فروش سنتی سکه دانست. وجود بازار ثانویه و امکان معامله اوراق پیش از سررسید نیز یکی از تفاوت‌های مهم آن است.

معایب و ریسک‌های اوراق سلف سکه

اوراق سلف سکه بدون ریسک نیست:

۱) سرمایه‌گذار باید سازوکار بازار سرمایه و شرایط قرارداد را بشناسد. این ابزار با خرید مستقیم سکه تفاوت دارد.

۲) اگر فرد قبل از سررسید قصد فروش داشته باشد، قیمت معامله می‌تواند با انتظار او متفاوت باشد. قیمت اوراق در بازار ثانویه تحت تأثیر شرایط بازار و عرضه و تقاضا قرار می‌گیرد.

۳) بازدهی ۷ درصدی را نباید به‌عنوان «۷ درصد سود ماهانه» یا یک سود سالانه تلقی کرد. این عدد مربوط به دوره سه‌ماهه و سازوکار اختیار فروش است.

۴) دریافت فیزیکی سکه در سررسید تابع شرایط و فرآیند تسویه‌ای است که برای این اوراق تعیین می‌شود.

اگر قیمت سکه کاهش پیدا کند چه می‌شود؟

این همان جایی است که ویژگی اختیار فروش اهمیت پیدا می‌کند.

فرض کنیم قیمت مبنای انتشار ۲۰۰ میلیون تومان باشد و قیمت سکه در سررسید به ۱۸۰ میلیون تومان کاهش پیدا کند. در صورتی که شرایط اعمال اختیار فروش برقرار باشد، دارنده اوراق می‌تواند از قیمت تعیین‌شده در اختیار فروش استفاده کند؛ یعنی سطح ۷ درصد بالاتر از قیمت مبنای انتشار، نه این که صرفاً به قیمت پایین‌تر بازار تن بدهد. این ویژگی، در واقع نقش یک کف بازدهی قراردادی را ایفا می‌کند.

قبل از خرید اوراق سلف سکه به چه نکاتی توجه کنیم؟

۱) قیمت عرضه را بررسی کنید. مهم‌ترین موضوع، قیمت کشف‌شده در روز عرضه است و نباید صرفاً به عدد ۷ درصد توجه کرد.

۲) شرایط اختیار فروش را بخوانید. حداقل بازدهی ۷ درصدی از طریق اختیار فروش تعریف شده و جزئیات اعمال آن باید در اطلاعیه رسمی بررسی شود.

۳) افق سه‌ماهه را در نظر بگیرید. این اوراق برای یک دوره سه‌ماهه عرضه می‌شوند و باید بدانید چه زمانی به سرمایه خود نیاز دارید.

۴) امکان فروش قبل از سررسید را با نقدشوندگی یکی ندانید. وجود بازار ثانویه به معنی آن نیست که همیشه می‌توان اوراق را دقیقاً با قیمت مورد انتظار فروخت.

۵) شرایط دریافت سکه فیزیکی را بررسی کنید. اگر هدف شما دریافت خود سکه است، فرآیند و شرایط تحویل را پیش از خرید بررسی کنید.

۶) کل سرمایه را صرف یک ابزار نکنید. حتی اگر ابزار جذاب به نظر برسد، مدیریت ریسک و تنوع‌بخشی همچنان اهمیت دارد.

۷) اطلاعیه رسمی را ملاک قرار دهید. جزئیات نهایی قیمت، نحوه سفارش‌گذاری، معاملات ثانویه و تسویه باید از اطلاعیه‌های بانک مرکزی و بورس کالا بررسی شود.

رضا عبدی
266 مطلب منتشر شده
درباره من

من، رضا عبدی، دانش‌آموخته اقتصاد هستم و به روایت‌هایی علاقه دارم که پشت عددها، آمارها و تصمیم‌های اقتصادی پنهان شده‌اند.
در رده درباره پول، سرمایه‌گذاری، اقتصاد خانواده و رفتار مالی می‌نویسم و تلاش می‌کنم مفاهیم اقتصادی را به زبانی ساده، دقیق و کاربردی روایت کنم. در کنار تجربه حرفه‌ای در حوزه اقتصاد و مالی، در زمینه‌هایی مانند تحلیل مالی و مشاوره مالی نیز آموزش دیده‌ام.
برای من، اقتصاد زمانی معنا پیدا می‌کند که بتواند به تصمیم‌های واقعی زندگی کمک کند؛ این که پول‌مان را بهتر بشناسیم، آگاهانه‌تر انتخاب کنیم و مسئولانه‌تر تصمیم بگیریم.

مشاهده همه مطالب نویسنده
مطالبی که ممکن است به آن علاقه داشته باشید

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم

تا ۷۰۰میلیون وام
×
تا ۷۰۰میلیون تومان وام فوری
بدون ضامن و سپرده
در کمترین زمان ممکن